Dienstverlening voor heemtuin, schooltuin en voedselbos

Welkom » Diensten » Voor gemeenschappen

GEMEENSCHAPSTUINEN EN VOEDSELBOSSEN

Het enthousiasme spat van jullie plan af: een gemeenschappelijke moestuin, pluktuin, voedselbos of...! Maar hoe zorg je ervoor dat die plannen ook werkelijkheid worden en gedragen worden door de hele gemeenschap, zodat jullie straks niet de enigen zijn die elk weekend staan te zwoegen? Het succes van een gemeenschapsproject hangt voor 80% af van de voorbereiding. Met welke partijen krijg je te maken? Hoe zit het met kansen en beperkingen in jullie gemeente? Wil je 10 dingen tegelijk opstarten of begin je klein? Wat is je budget in tijd, energie en geld? Onder leiding van Biodiversituin schrijven jullie je eigen businessplan, doe je onderzoek en creëer je draagvlak. En dan komt het leukste deel: samen ontwerpen we jullie droomtuin en maken we die geschikt voor al haar gebruikers. 


AANPAK

In een kennismakingsgesprek op locatie inventariseer ik al jullie ideeën. Op basis daarvan maak ik een offerte, die ik ter goedkeuring aan jullie voorleg. Eventueel kan de offerte nog aangepast worden. Aan dit voortraject zijn geen kosten verbonden. Nadat jullie de offerte hebt geaccepteerd maken we een projectplanning en start ik met mijn werkzaamheden. 


DIENSTEN

Advies

In de planfase van een gemeenschapsproject kun je soms wel wat gericht advies gebruiken. Maar ook voor advies over beplanting, ecologische oplossingen voor waterbeheer en bevordering van biodiversiteit kun je Biodiversituin inschakelen. Met een breed netwerk aan partners vinden we altijd de oplossing die bij jullie situatie past. 

Ontwerp Tiny Forest

Tiny Forests (voedselbosjes) zijn hot! Een Tiny Forest brengt een gemeenschap niet alleen samen, maar levert ook voedsel, verkoeling en enorme biodiversiteit. Een ontwerp voor een Tiny Forest is afgestemd op de plek, de gebruikers en de beschikbare middelen. In tegenstelling tot de meeste bestaande voedselbossen gebruik ik in een ontwerp uitsluitend inheemse planten. 

Ontwerp Gemeenschapstuin

Een gemeenschapstuin heeft veel voordelen, zoals kostenbesparing voor gemeentes en bewoners, een besloten park naast de deur, gratis beweging en voedsel, meer biodiversiteit in de stad, spelenderwijs leren, verbinding tussen omwonenden en criminaliteitspreventie. Genoeg redenen om te onderzoeken of jouw buurt er ook een kan gebruiken! Een ontwerp voor een Gemeenschapstuin is afgestemd op de plek, de gebruikers en de beschikbare middelen. Gelukkig zijn er genoeg inspirerende voorbeelden in Nederland te vinden, die we samen kunnen bezoeken om een goed idee te krijgen van de mogelijkheden. 

Projectcoördinatie en -realisatie

Wil je het liefst alles zelf uitvoeren, maar kun je de coördinatie van een planner goed gebruiken om alles in de gaten te houden en hier en daar bij te sturen? Biodiversituin maakt een projectplanning voor jullie en bewaakt het tijdspad, het budget en de wettelijke randvoorwaarden. De realisatie van het ontwerp kan natuurlijk ook uitgevoerd worden door een hovenier uit het netwerk van Biodiversituin. 

De benodigde planten en tuinmaterialen kunnen door Biodiversituin ingekocht en op locatie afgeleverd worden. Zo weet je zeker dat je biologische planten en milieuvriendelijke / circulaire materialen koopt.

Om er zeker van te zijn dat het ontwerp ook uitgevoerd wordt zoals het is bedoeld, ben ik inzetbaar als directievoerder bij de uitvoering. Ik instrueer en controleer de uitvoerenden en zet de planten uit op de juiste plek in de tuin (zonder ze daadwerkelijk in te planten). Ervaring leert dat mijn aanwezigheid in dit stadium van grote toegevoegde waarde is voor het realiseren van het beoogde eindresultaat. 

Beheerplan

Geweldig! Jullie project is opgeleverd en het grote genieten (en werken) kan beginnen. Biodiversituin helpt jullie graag met een beheerplan dat haalbaar is voor de gemeenschap, waarin per maand duidelijk wordt uitgelegd wat er gedaan moet worden en hoe. 


TARIEVEN

Omdat gemeenschapsprojecten erg van elkaar verschillen in omvang, is het moeilijk hier vaste tarieven voor te op te stellen. Ik zal daarom altijd op aanvraag een maatwerkofferte maken. 

Voor gemeenschappen
Kennismakingsgesprek met offerte Gratis
Advies per uur € 65,-
Ontwerp Tiny Forest op aanvraag
Ontwerp Gemeenschapstuin op aanvraag
Projectcoördinatie en -realisatie op aanvraag
Beheerplan op aanvraag

Bovenstaande tarieven zijn exclusief 21% BTW