Dienstverlening voor heemtuin, schooltuin en voedselbos

Welkom » Actueel » 100 jaar Schooltuinen

100 jaar Schooltuinen

Gepubliceerd op 8 september 2020 om 15:20

Schooltuinen staan in Nederland al 100 jaar voor breed natuuronderwijs, dat kinderen kennis van en respect voor de natuur bijbrengt. Plezier, zelf doen, beleving, ontdekken. Dat staat bij de lessen centraal. Thema’s als biodiversiteit, kringloop, bewegen, gezonde voeding, eten en duurzaamheid krijgen daarbij veel aandacht.

Tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam

In 1920 werd de eerste schoolwerktuin ingericht, op een plek tussen de Petroleumhaven en de Houthaven. Er was plek voor 280 tuintjes, de kinderen hadden elk 20 vierkante meter grond om te bewerken. Inmiddels zijn er in Amsterdam dertien schooltuinen waar elk jaar zo’n 7000 scholieren uit groep 6 en 7 tuinieren. De tentoonstelling 100 jaar schooltuinen laat zien wat er in al die jaren veranderd is. En wat hetzelfde is gebleven: het plezier van de kinderen die op de tuintjes werken en trots hun oogst mee naar huis nemen. Een feest van herkenning voor generaties Amsterdammers!

De tentoonstelling is te zien van 26 augustus 2020 - 3 januari 2021 in de hal van het Stadsarchief Amsterdam. Toegang is vrij. 

Vanaf 8 oktober 2020 in de bioscoop: De Schooltuin

Filmmaker EMS FILMS heeft het initiatief genomen om een documentairefilm te maken over ‘de schooltuin’. EMS FILMS is bekend van haar films over de Nederlandse natuur zoals De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad. Films waarmee ze inmiddels meer dan een miljoen bezoekers mee hebben getrokken in de Nederlandse bioscopen en een veelvoud daarvan nationaal en internationaal op festivals, tv en (online)media. De thema’s voedsel, biodiversiteit en natuur zijn actueler dan ooit.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.