ONTWERP EN REALISATIE VAN HEEMTUINEN

CURSUSSEN EN LEZINGEN


Cursus "Ontwerpen met planten" - Volksuniversiteit Utrecht

Start vrijdag 12 mei 2023 | Volksuniversiteit Utrecht

In deze verdiepende cursus maak je een beplantingsplan voor jouw tuin onder begeleiding van tuinontwerper Frederike van der Kooij (Biodiversituin). We zoomen in op verschillende ontwerpstijlen en selecteren samen de beste planten voor jouw tuin. Daarbij maken we steeds de afweging tussen sierwaarde en natuurwaarde. Tijdens de lessen ga je vooral zelf aan de slag: je maakt een tekening van de border(s) die je wilt beplanten en een overzichtslijst van de planten. Aan het einde van de cursus kun je met jouw plan in de hand die prachtige nieuwe border(s) realiseren!

AANMELDEN


Lezing  "Jouw levende tuin" - Groei & Bloei Aalten

Donderdag  16 februari 2023 


Lezing "Jouw levende tuin" - Groei & Bloei Hengelo

Donderdag 19 januari 2023 


Lezing  "Duintuinen: ontwerpen met inheemse planten" - Thijsse's Hof Bloemendaal

Vrijdag 10 februari 2023 


Cursus "Jouw levende tuin" - Volksuniversiteit Utrecht

Woensdag 21 september 2022 | Volksuniversiteit Utrecht

De kans is groot dat je in Utrecht woont en een postzegeltuintje hebt, die amper de moeite waard lijkt om een tuincursus voor te gaan volgen... Maar die postzegel is wel jóuw kans om een stukje levende natuur te creëren! De cursus JOUW LEVENDE TUIN geeft je alle tools in handen om zelf aan de slag te gaan met je tuin, hoe groot of klein die ook is. En niet alleen jij zult blij worden van het eindresultaat; ook insecten, vogels en egels zullen bij je op bezoek willen komen, om nog maar niet te spreken van vrienden en buren!

In die levende tuin is er ruimte voor alles wat leeft: mens, plant en dier. Inheemse planten en verschillende biotopen (hoog-laag, nat-droog, schaduw-zon, open-dichtbegroeid) zorgen voor een natuurlijke balans en maken je tuin weerbaar tegen plagen en extreme droogte of regenval. En dat maakt je tuin een fijne plek om te zijn, makkelijk te onderhouden en klimaatbestendig.

Deze cursus bestaat uit 5 lessen van 3 uur, verspreid over 8 weken. In de lessen zal naast het behandelen van onderwerpen als Biodiversiteit, Aarde-Water-Wind-Zon en Beplanting vooral de nadruk liggen op praktische toepassingen voor je eigen tuin. Onder mijn begeleiding maak je een ontwerp en verdiep je je in specifieke elementen van jouw tuin. Daarnaast bezoek je elke les een locatie in de nabije omgeving van de Volksuniversiteit, waar je uitleg krijgt over slimme oplossingen voor stadstuinen en inspiratie op kunt doen voor je eigen tuin.


Zomercursus "Creatieve Biodiversiteit" - Botanische Tuinen Utrecht

Week 32 (10-11-12 augustus) of week 33 (15-16-17 augustus) 2022 | Botanische Tuinen Utrecht

 

Tijdens deze unieke 3-daagse zomercursus in de inspirerende Botanische Tuinen van Utrecht leer je met al je zintuigen meer over de wonderlijke biodiversiteit van Nederland. Illustrator Brigitte Heslenfeld leert je over de soortenrijkdom door het bestuderen en het tekenen (met Oostindische inkt en aquarelverf) van insecten, planten of vogels uit je eigen leefomgeving. Ik ga vervolgens met je op ontdekkingstocht in de Botanische Tuinen en leert je wat je in eigen tuin of balkon zelf kunt doen voor de biodiversiteit.

In 3 dagen tijd maak je een eigen kunstwerk én een concreet tuinplan voor je eigen tuin of balkon. Voor deze cursus hoef je niet goed te kunnen tekenen of al veel plantenkennis te hebben, want je wordt stap voor stap begeleid en meegenomen door de docenten. We willen bovenal veel interactie en plezier hebben met elkaar, en starten daarom elke ochtend met koffie en lekkers en sluiten de middag af met een drankje. In de middagpauze heb je tijd om door de Botanische tuinen te lopen terwijl je je zelf meegebrachte of bestelde lunch nuttigt. Na de cursus ontvang je van beide docenten een passende attentie ter herinnering aan deze heerlijke zomerse dagen. 


Lezing "De levende tuin" - Volksuniversiteit Zeist

Donderdag 6 oktober 2022 om 20:00 uur | Volksuniversiteit Zeist, Markt 1 in Zeist

 

Dit is de derde lezing in een reeks van vier die KunstenHuis Idea in 2022 organiseert samen met de
lokale natuur- en milieuorganisaties: Stichting Milieuzorg Zeist, KNNV, NME De Boswerf, IVN, de
Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) en de Volksuniversiteit Zeist.

Kosten: € 12,50 voor niet-leden / € 4,00 voor leden samenwerkende natuur en milieu organisaties, leden ASZ en leden Bibliotheek KunstenHuis. 


Lezing “Inheemse planten in jouw Heuvelrugtuin” - Cultuurhuis Woudenberg

Op 4 oktober 2021 gaf ik een lezing in Cultuurhuis Woudenberg tijdens de duurzaamheidsweek van WAUW!denberg.

 

Het toepassen van planten die van oudsher thuishoren op de Utrechtse Heuvelrug is van groot belang om de biodiversiteit te herstellen en de natuur weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. In deze lezing vertel ik niet alleen waarom inheemse planten zo belangrijk zijn, maar ook welke inheemse planten geschikt zijn voor jouw tuin, waar je op moet letten bij het beplanten van een tuin en waar je de juiste informatie en producten vindt. Ook krijg je tips om natuurlijke helpers, voedsel en beschermers slim in te zetten voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Zo kun je snel zelf aan de slag met het creëren van jouw eigen Heuvelrugtuin!


Cursus "Jouw Heuvelrugtuin" - online 

Als ambassadeur van Jouw Heuvelrugtuin heb ik de online cursus gecoacht en een lezing gegeven over inheemse planten. Mijn lezing kun je hier terugkijken.