Dienstverlening voor heemtuin, schooltuin en voedselbos

Welkom » Diensten » Voor basisscholen en kinderopvang

SCHOOLTUINEN

Als erkend Moestuincoach ben ik verbonden aan het overheidsprogramma Jong Leren Eten en ben ik via Biodiversituin inzetbaar voor advies en begeleiding aan basisscholen en kinderopvang. Scholen en kinderopvangcentra die een eigen schooltuin op willen zetten of nieuw leven in willen blazen, natuur- en voedingseducatie structureel in het curriculum willen inbedden of interesse in een gastles(serie) hebben, kunnen bij mij terecht.  

 

Om te voorkomen dat een enthousiaste start eindigt in deceptie en teleurstelling is structurele begeleiding gedurende het (eerste) schooljaar van groot belang. Met mijn brede adviezen en best practises zal het wél lukken om de verantwoordelijkheid voor de tuin te delen tussen de school/kinderopvang, de kinderen en hun ouders en eventuele buurtgenoten, waardoor deze inspirerende en vak-overschrijdende leeromgeving gewaarborgd kan blijven. 

 

Een schooltuin hoeft niet altijd een moestuin te zijn. Denk ook aan borders rondom het schoolplein met eetbare vaste planten of wilde bloemen en stinzenplanten. Bij het vergroenen van schoolpleinen werk ik graag samen met andere professionals, die net als ik zijn aangesloten bij Springzaad.


AANPAK

In een kennismakingsgesprek op locatie inventariseer ik alle wensen, ideeën en (on)mogelijkheden en praten we over het eigen budget en mogelijke aanvullende subsidieregelingen. Op basis daarvan maak ik een offerte, die ik ter goedkeuring voorleg. Eventueel kan de offerte nog aangepast worden. Aan dit voortraject zijn geen kosten verbonden. Nadat de offerte is geaccepteerd, maken we samen een tijdsplanning en start ik met mijn werkzaamheden. 


DIENSTEN

Schooltuin van A tot Z

Bij het opzetten van een schooltuin komt veel kijken. Draagvlak creëren, een coördinerend team samenstellen, budgetteren, de juiste locatie bepalen, een ontwerp maken en uitvoeren en de inbedding van de tuin in de school, de onderwijsmethodiek en de jaarplanning waarborgen. Dit hele traject of onderdelen hiervan kan Biodiversituin op zich nemen, altijd in samenspraak en afstemming met de school of kinderopvangorganisatie. 

Moestuincoach

Als Moestuincoach geef ik periodieke praktische coaching op locatie aan kinderen, docenten en/of het schooltuinteam. Denk hierbij aan advies over de teelt, het educatiemateriaal, de jaarplanning en de praktische organisatie van de tuin. Op basis van eigen wensen wordt de frequentie van mijn bezoeken als Moestuincoach en de inhoud daarvan bepaald. 

Gastles

Ter aanvulling op de moestuincoaching kan ik gedurende het schooljaar gastlessen verzorgen (groep 1 t/m 8) over onderwerpen die de praktijk van de schooltuin verbinden met het curriculum of de projectthema's van de school. Gastlessen duren 45 minuten tot 1,5 uur, afhankelijk van de leeftijdscategorie en het onderwerp. Voorbeelden van thema's zijn:

  • Een schooltuin: hoe pak je dat aan?
  • Vier seizoenen in de schooltuin
  • Tuinmaatjes: samenwerken met de natuur
  • Oogstfeest! (kookles)
  • Seizoensgroente en -fruit
  • Biodiversiteit: alle bee(s)tjes helpen

Subsidietraject

Is er te weinig tijd of kennis beschikbaar binnen de organisatie om op de hoogte te blijven en te kunnen profiteren van subsidies voor natuur- en voedingseducatie? Biodiversituin zoekt het voor u uit, werkt de subsidieaanvraag uit in een helder plan en coördineert de implementatie van dat plan. 


TARIEVEN

Iedere opdracht is anders en daarom zal ik altijd een passende offerte maken voor de situatie, met onderstaande tarieven als uitgangspunt. 

Voor basisscholen en kinderopvang
Kennismakingsgesprek met offerte Gratis
Schooltuin van A tot Z op aanvraag
Moestuincoach per uur € 65,-
Gastles per uur € 65,-
Subsidietraject per uur € 65,-

Bovenstaande tarieven zijn exclusief 21% Btw / Gastlessen zijn vrijgesteld van Btw.